Document

140.2 KiB
3231 Downloads
Details
Privileged Account Management (PAM)

De laatste jaren duiken steeds meer verhalen op in de pers van bedrijven waar al dan niet bewust gegevens verloren zijn gegaan of systemen gesaboteerd werden. Ondanks dat deze verhalen sterk gemediatiseerd worden door security vendors zit er een grond van waarheid in. Heel wat gebruikers beschikken buiten hun standaardrechten op systemen soms ook over meer geprivilegieerde rechten, zoals nodig voor administratiedoeleinden. De fractie aan “insider”-veiligheidsincidenten is laag in vergelijking met veiligheidsproblemen van buitenaf maar hun impact is des te groter. Dit gaat van imagoschade tot serviceonderbrekingen.

Elk systeem heeft wel een administratieaccount zoals Administrator (Windows), root (Unix), SYS (Oracle), ... In tegenstelling tot normale gebruikersaccounts zijn deze niet gekoppeld aan een persoon maar kunnen die gedeeld worden met mensen die het wachtwoord kennen van deze accounts. Het wachtwoord van gedeelde accounts wordt niet snel gewijzigd en soms onvoldoende beschermd. Als een account werd gebruikt weet men niet wie de fysieke persoon achter het toetsenbord was.

Privileged Account Management (kortweg PAM) heeft tot doel de geprivilegieerde toegang tot systemen te regelen en te controleren en maakt deel uit van het arsenaal aan tools beschikbaar voor security governance.

Annexes:
Languages:Nederlands
Author:Bob Lannoy
Category:Management Summary
Date:2012/11
Keywords:Network Security, Security
Download:Download