Client-Side Templates voor Schaalbare Front-End Toepassingen

LinkedIn is recent overgestapt naar het gebruik van client-side templates om schaalbare front-end toepassingen te bouwen.  De achterliggende beweegredenen zijn voornamelijk het verhogen van de productiviteit, een verbeterde responsiveness van de sites, en het hergebruik van de front-end onafhankelijk van de server-side technologie.  Bij dit laatste: elke server-side technologie heeft haar eigen manier om een front-end te bouwen, hetgeen problematisch is bij LinkedIn aangezien ze een grote diversiteit van server-side technologie toelaten.

Om de beste technologie te selecteren hebben ze een evaluatie opgezet van 18 client-side template technologieën.  De grote winnaar van deze evaluatie was dust.js. De andere finalisten waren: Google Closure TemplatesMustache, en Handlebars.

Interessant aan de recente blogpost is dat men meer informatie vrijgeeft over de testresultaten, de gebruikte evaluatiecriteria  (oa. reuse ondersteuning,  performantie, maturiteit, …) , en de pro’s en contra’s van de verschillende kandidaten. Een belangrijke conclusie van deze evaluatie is ook dat geen enkele van de kandidaten zowel client-side als server-side inzetbaar is.  Je zal dus twee (verschillende) implementaties nodig hebben als je over beide wil/moet beschikken.

Nuttig om toch even te bekijken, al was het maar als bron van inspiratie wanneer je een soortgelijke technologische evaluatie wil opzetten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *