HTML 5: Een rijke ervaring zonder plugins.

To view this webpage you need to install the Adobe Flash Plugin, click here to download

Bovenstaand bericht hebben we allicht allemaal al een paar keer gezien. Alhoewel het nog een hele tijd zal duren eer zulke zaken tot het verleden behoren, is er verbetering op komst. De W3C, een consortium dat webstandaarden beheert, is samen met een hele groep producenten van webtechnologie bezig met het definiëren van de nieuwe HTML-standaard: versie 5. Deze verbetering aan de taal van het web zal het mogelijk maken rijkere website’s te ontwikkelen zonder nood aan plugins zoals Flash, Java Web Start en Silverlight.

Een greep uit de nieuwe mogelijkheden van HTML5:

  • Een canvas, waarin rechtstreeks grafische elementen getekend kunnen worden
  • Audio- en Videofunctionaliteit
  • Drag-and-drop (integratie met de desktop)
  • Nieuwe mogelijkheden voor webforms (om het typische verliezen van alle reeds ingevulde vakjes te voorkomen).
  • Algemene verbeteringen die het maken van Rich Internet Applications (RIA) moeten vereenvoudigen

Dit alles zorgt ervoor, dat wanneer Html 5 zal ingeburgerd zijn, er minder nood zal zijn aan extra plugins voor de browser om geavanceerde, mooi uitziende webtoepassingen te maken. Dit zal het voor developers eenvoudiger maken om RIAs te ontwikkelen, en ook gebruikers zullen een vlottere surf-ervaring krijgen. Bovendien zal het web ook efficienter worden, want men probeert er ook voor te zorgen dat er voor minder veel grafische zaken (b.v. word-art, eenvoudige tekeningen en mooie drukknoppen) afbeeldingsbestanden nodig zullen zijn, wat de tijd om zulke zaken binnen te halen drastisch kan verminderen.

Het is natuurlijk belangrijk dat er niet alleen een goede standaard is, maar dat er ook manieren zijn om er goed gebruik van te kunnen maken.  In de marge van deze standaardisatie zijn softwaregiganten als google en vmware daarom ook bezig met het onwtikkelen van handige frameworks voor het maken van webtoepassingen. Deze zijn er nu al, en ze worden constant verbeterd. Het spreekt dus voor zich dat ze in de toekomst ook Html 5 zullen gaan ondersteunen.

Voor de client side hebben we bijvoorbeeld Google’s GWT (Google Web Toolkit), een raamwerk dat toelaat om AJAX webapplicaties te schrijven in Java, en ze dan omzet naar javascript dat werkt in alle browsers en zelfs op mobiele toestellen. Dit verhoogt aanzienlijk de productiviteit, en laat ontwikkelaars toe om in een vertrouwde taal te werken.

Fabrikant VmWare, vooral bekend van zijn  virtuele machines, biedt dan weer Spring Roo aan, een lichtgewicht ontwikkelingstool dat toelaat om zeer snel volledige Java-applicaties voor het web te bouwen (dus inclusief het servergedeelte, dat op een applicatieserver zal draaien), en dit ook volledig in Java.

De twee hebben er nu voor gezorgd dat Spring Roo en GWT kunnen samenwerken, waardoor een onwtikkelaar bliksemsnel een volledige client-server applicatie kan opzetten, die er ook nog eens goed uitziet, dankzij de widgets van GWT. Het is nu afwachten hoe krachtig deze technologieën kunnen worden, zodat ook de meest veeleisende bouwers van webtoepassingen er hun applicaties mee kunnen maken. Voor kleinere projecten, die bijvoorbeeld geen gebruik hoeven te maken van een zware SQL-database, staat de ontwikkeling echter al ver genoeg.

Daarbij komt nog Google Apps , een plek waar ontwikkelaars hun webapps beschikbaar kunnen stellen aan het grote publiek, zonder zelf over servers te moeten beschikken. Voeg daar nog allerlei tools aan toe die ontwikkelaars kunnen gebruiken om hun webapps te optimaliseren voor gebruik, en je hebt een volledig ecosysteem in de cloud dat ruimte biedt aan tal van developers om op het web hun ding te doen, en nog veel meer gebruikers die de keuze zullen hebben uit een enorm aanbod van applicaties.

Vooraleer deze frameworks volledig op HTML5 draaien, kan het echter nog even duren, want de standaard heeft spijtig genoeg al veel vertraging opgelopen. Wat echter browserondersteuning betreft, zien we dat steeds meer browsers, met chrome op kop, reeds nu al features van de nieuwe standaard implementeren. Of dit het standaardisatieproces zal versnellen of net zal afremmen (door divergerende implementaties), is nog af te wachten.

Om te besluiten: De evolutie van het web naar een omgeving waarin men niet alleen surft, maar alles kan doen wat men traditioneel via gewone desktop applicaties deed, zal worden ondersteund door een nieuwe versie van HTML. Het kan echter nog even duren vooraleer deze de standaard is, en voorlopig zijn we voor RIAs dus aangewezen op javascript en plugin-frameworks (zoals Flex, javaFX, en Silverlight).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *