Wat is de volgende mobiele interactietechniek na touch?

Sinds de introductie van de IPhone is er een grote verschuiving geweest van mobiele devices met “hardware buttons” naar touch-screen devices. Een hele stroom van touch-screen devices werd  sindsdien gelanceerd, zowel telefoons als tablets, met uiteenlopende hardware specificaties en besturingssystemen (voornamelijk Android en IOS). Intussen zijn we al een aantal jaren verder en zijn er allerlei smartphone prototypes in ontwikkeling – het ene al realistischer dan het andere – dewelke totaal nieuwe vormen van interactie kunnen ondersteunen. Het doel van deze blog is enkele van deze  interactiemanieren te bekijken zodat we ons een beeld kunnen vormen over de toekomstige smartphone. Of misschien blijft het allemaal bij science fiction?

Vervormbare mobiele devices

paddleScenario

De Paddle is een prototype van een “vervormbaar” mobiel device waarbij men kan interageren met het device door het fysiek te “vervormen”. Zo kan men door het device bladeren als een boek om door een agenda te navigeren. Door het device volledig open te klappen kan men dan weer een kaart bekijken op de maximale schermgrootte. Ook kan men het device als een “ring” plooien en het vervolgens rond draaien. Dit is een ideale interactiemanier om bv. door een lijst van items (zoals het weerbericht) te navigeren.

Het Paddle prototype werd ontwikkeld door het EDM (UHasselt), u kan het aan het werk zien op volgend filmpje.

Imaginary mobiele devices

UnderstandingFigure1

De imaginary mobiele devices hebben een heel nieuwe benadering: devices zijn niet langer meer zichtbaar en men kan alle nodige interacties doen op ons eigen lichaam (bv. de handen). Zo kan je bv navigeren tussen je mail, en je telefoon door te ‘sliden’ overheen verscheidene denkbeeldige interactiepunten op je hand.

Imaginary mobiele devices is een project van het Hasso-Plattner instituut. Momenteel situeert dit project zich in de conceptuele fase en wordt bekeken of dergelijke interactiemanieren werkbaar zijn.

Het mobiele gesture tracking device

myo

Gesture recognition heeft al geruime tijd naam gemaakt in de gaming wereld (denken we maar aan de Kinect en de Playstation 4). Deze gesture-based gaming oplossingen maken meestal gebruik van optische tracking, wat moeilijk realiseerbaar is op mobiele devices. Een heel andere benadering is de MYO gesture control armband, dewelke gebaren herkent door spierspanningen te meten. Dit is een enorm mobiele oplossing en zou het mogelijk kunnen maken om in de toekomst gesture tracking te gebruiken in combinatie met een mobiel device.

Brillen als mobiele devices

Een realistischer en bekender alternatief dan bovenstaande voorbeelden is de zogenaamde “interactieve bril”, waar een scherm vervat zit in de brilglazen en interactie gebeurt via spraak en/of een touchpad verwerkt in de brilmontuur. Het bekendste voorbeeld van deze technologie is de google glass. In zeer specifieke sectoren blijkt overigens dat een “mobiel bril device” een enorme meerwaarde kan bieden. Denken we maar aan medisch personeel, dewelke dan informatie over patienten kunnen opvragen via de bril ipv via een (mogelijk onhygiënisch) touchscreen of toetsenbord. De google glass is momenteel reeds op de markt en zou binnenkort wel eens enorm aan populariteit kunnen winnen.

Smart watches

Een andere hype naast de interactieve brillen zijn de smart watches, met als bekendste voorbeeld de Samsung Gear. Via een touchscreen ingebouwd in een polshorloge kan je dezelfde bewerkingen uitvoeren als met een klassieke smartphone: telefoons opnemen, fotos bekijken, door het nieuws bladeren, etc. De meeste smartwatches werken bovendien als een verlengstuk van je smartphone. Zo kan je zonder je telefoon uit je broekzak te nemen op je polshorloge reeds bekijken wie je aan het bellen is en desgevallend ook opnemen.

Besluit

De evolutie in mobiele devices en bijhorende interactietechnieken is bijzonder boeiend. Tot voor de introductie van van de IPhone leek een gebruiksvriendelijke touchscreen-based device nog science fiction en enkele jaren later heeft bijna iedereen een smartphone. Zijn de mobiele brillen (google glasses) een zelfde spectaculaire evolutie beschoren? Of stappen we binnenkort allemaal over op een smart-watch of een gesture-based oplossing? Op de langere termijn kunnen we zelfs al indenken dat we met een onzichtbaar of plooibaar device onze favoriete apps bedienen. Wij blijven het alvast met plezier volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *