Wat kunnen we leren uit het gov.uk initiatief?

 

Momenteel is het gov.uk project in een beta-test fase.  In een interessante blogpost heeft men een overzicht gegeven waarin men een tipje van de sluier oplicht van de wijze waarop men dit initiatief heeft aangepakt.

Hieronder vat ik de belangrijkste punten even kort samen.

Public cloud hosting in een eerste fase

In een eerste fase is er gebruik gemaakt van Amazon als cloud provider (publieke cloud).  De achterliggende idee was om snel vooruitgang te boeken en niet te moeten wachten op de beschikbaarheid van het eigen UK G-Cloud initiatief (Private cloud for UK government).  Dit is een goede keuze want het gebruik van een publieke cloud maakt het mogelijk om op een paar uur te beschikken over een stabiele, mature, en vooral goed omkaderde cloud infrastructuur (IaaS).  Zo kan men snel feedback en expertise vergaren over de vereisten voor de eigen cloud infrastructuur (mocht deze er nog niet zijn) en de toepassing zelf.  Ik negeer hier even de alombekende bezwaren die er zijn m.b.t. de confidentialiteit en de Patriot Act (vooral in het kader van de publieke sector).   Mits men hiervan op de hoogte is, en men de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, is het perfect toelaatbaar om een publieke cloud te gebruiken voor dit type van projecten in een beta-fase.

Bij de implementatie heeft men rekening gehouden met het feit dat men finaal moet kunnen overstappen naar de UK G-Cloud.  Hiervoor heeft men bij het ontwerp van de diensten keuzes gemaakt die perfect ‘overzetbaar’ zijn naar een andere cloud-omgeving.  De toekomst zal uitwijzen in welke mate men in deze opzet geslaagd is.

Meer informatie m.b.t. de gov.uk cloud hosting kan je terugvinden op http://bit.ly/yN6mbO

Iteratieve selectie van diensten

De diensten die men via gov.uk zal aanbieden zijn via het “Needotron” initiatief in kaart gebracht (momenteel is een eerste iteratie beschikbaar). Hierbij is er expliciet gekozen om tot een betere afstemming te komen tussen wat de overheid kan aanbieden en wat de burger hoopt te krijgen.

Gaandeweg heeft men de nodige tools opgezet om dit proces te ondersteunen zodat men de prioriteiten van bepaalde diensten kon vastleggen.  De webapp die men hiervoor heeft gebouwd is beschikbaar op github.  Mogelijk is dit een bron van inspiratie om iets vergelijkbaars op te zetten in onze eigen context.

Meer informatie m.b.t. de Needotron aanpak kan je terugvinden op http://bit.ly/raTQYq

Agile Projectaanpak

Voor het gov.uk project is er expliciet gekozen voor een agile project-filosofie.  Dit is een erg slimme keuze voor een initiatief van deze grootte waarbij nog veel factoren onzeker zijn (niet in het minst de onzekerheid m.b.t. tot de diensten die men gaat aanbieden en in welke vorm men deze best kan aanbieden).  Een meer exploratieve manier van werken (los van het feit dat de algemene manier om een project op een agile manier te organiseren enorme voordelen heeft) is in zo’n geval zeker aan te raden.

Het is in ieder geval een mooi voorbeeld dat aangeeft dat deze manier van werken perfect mogelijk is in de context van de publieke sector.  Er is op dat vlak trouwens een expliciete wil om af te stappen van de traditionele “mega” opzet van overheidsprojecten (c.f. het rapport “System Error fixing the flaws in government IT”).

Meer informatie over de projectaanpak van gov.uk kan je terugvinden op http://bit.ly/z6raqI

Open Source en (onconventionele) Technologie Stack

Er is gebruik gemaakt van technologiëen die niet meteen gebruikelijk zijn in de publieke sector (eigenlijk ook niet in andere “enterprise” sectoren).  Noteer alvast het gebruik van programmeertalen zoals Ruby en Scala.  Voor de databank werd oorspronkelijk gesteund op MySQL, maar aangezien er een goede match is tussen de data en wat NoSQL alternatieven te bieden hebben gaat men meer en meer gebruik maken van MongoDB (vooral dit laatste is een “verrassende” verschijning op het toneel).

Meer informatie m.b.t. de gebruikte technologie van gov.uk kan je terugvinden op http://bit.ly/zVAoXc

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *